Ερυθρότητα δέρματος / Ροδόχρους νόσος

Αν το δέρμα σας κοκκινίζει εύκολα ή έχει μια μόνιμα κόκκινη χροιά και διατεταμένα αγγεία, τότε πολύ πιθανό να πάσχετε από ροδόχρου νόσο. Όταν η ροδόχρους συνοδεύεται από ακμή, τότε μιλάμε για ροδόχρου ακμή.

Η νόσος συνήθως περιορίζεται στο πρόσωπο, με εξάπλωση στα μάγουλα, τη μύτη, γύρω από το πηγούνι αλλά και στο μέτωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις επεκτείνεται και στο τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες την βλέπουμε και στο στέρνο!

Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση, με ελάχιστα κατανοητή παθογένεση, η οποία δείχνει να προσβάλει όλο και περισσότερα άτομα. Ξεκινάει με εξάψεις, αιφνίδια έναρξη ερυθρότητας, που εμφανίζονται μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα και συνοδεύονται από αίσθημα καύσου. Σταδιακά εμφανίζονται ερυθρές βλάβες και αγγειακές μεταβολές όπως τηλαγγειεκτασίες – ευρυαγγείες και το γνωστό ερύθημα. Η νόσος  επιδεινώνεται με τα χρόνια και σιγά σιγά αναπτύσσεται λεμφοίδημα στην επιδερμίδα με πάχυνση, διατεταμένους πόρους και σκλήρυνση.

Η αποφυγή ορισμένων τροφών, της εναλλαγής θερμοκρασίας, του πολύ ζεστού νερού και του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει αλλά το πρόβλημα δεν υποχωρεί.

Η πάθηση αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών laser, εξειδικευμένων μιγμάτων peeling και φαρμακευτικών κρεμών, αλλά επειδή είναι θέμα επιδερμίδας, συνήθως επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια, οπότε και ο ασθενής πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσει και πάλι, ελπίζουμε αυτήν την φορά όσο είναι  σε αρχικά στάδια.

Θέλετε να ενημερωθείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ;

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τις απορίες σας σε όποια θεραπεία σας ενδιαφέρει.