Ουλές και Εγκαύματα

Οι ουλές και τα εγκαύματα δημιουργούνται μετά από μηχανικό, θερμικό  ή χημικό τραυματισμό του δέρματος. Η έγκαιρη παρέμβαση του ιατρού στο τραύμα είναι καίριας σημασίας !

Η διαδικασία της  επούλωσης και του πόσο έντονες θα είναι  οι ουλές μετά το έγκαυμα ή τον τραυματισμό,  εξαρτάται από το σημείο του τραυματισμού, την ηλικία του ασθενούς και τις “δυνατότητες” του δέρματος του. Οι νέοι έχουν την τάση να κάνουν υπερτροφικές ουλές, ενώ όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο αργά επουλώνεται το δέρμα.
Συνήθως το κύριο  πρόβλημα με τις ουλές και τα εγκαύματα είναι το αισθητικό. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις όπου πέρα από την αισθητική πλευρά του θέματος, υπάρχει και η ιατρική, μιας και πολλές ουλές / εγκαύματα, μεγάλης έκτασης, προκαλούν περιορισμό στην κίνηση, ειδικά στα χέρια. Στο Med Spa, χρησιμοποούμε συνδιασμό θεραπειών, προσαρμοσμένες στον τύπο και την έκταση του προβλήματος , της παλαιότητά του και την ηλικία του ασθενούς προκειμένου να το διορθώσουμε και να επαναφέρουμε την λειτουργικότητα της περιοχής
Αν έχουμε μία ουλή που έχει ήδη συρρικνωθεί και προκαλεί αλλοιώσεις στην περιοχή θα χρησιμοποιήσουμε το Carboxytherapy . Έτσι θα αυξήσουμε την αιμάτωση της περιοχής και θα μαλακώσουμε τον ουλώδη ιστό. Το carboxytherapy μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να επιταχύνει την επούλωση ενός εγκαύματος, προστατεύοντας το δέρμα μας από την ανάπτυξη άναρχου ουλώδους ιστού!
Ανάλογη δράση θα έχει το microneedling , με το οποίο σπάμε τις συμφύσεις που έχουν δημιουργηθεί από την άναρχη δομή της ουλής , ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε την αναγέννηση των κυττάρων και την πιο ομαλή επούλωση του δέρματος.
Το mesotherapy με κορτιζονούχα διαλύματα ή ενυδατικές και επουλωτικές ουσίες έχει φαρμακευτική δράση. Η διαφορά του από την απλή επάλειψη με κρέμες είναι πάντα η άμεση χορήγηση του φαρμάκου στην κατάλληλη στιβάδα, κάτι που αδυνατούν φυσικά να πετύχουν  οι φαρμακευτικές αλοιφές. Έτσι έχουμε μια πιο επιθετική θεραπεία, η οποία έχει πρωτεύοντα ρόλο στις υπερτροφικές ουλές και τα χηλοειδή.
Τέλος τα τελευταία χρόνια μπήκε στον αγώνα και το Vivace, το οποίο μας δίνει ένα πλεονέκτημα στον συνδυασμό θεραπειών. Το Vivace είναι μία συσκευή που συνδυάζει τους μικρονυγμούς ( microneedling) με τις ραδιοσυχνότητες και διεγείρει έκ των έσω όλους τους μηχανισμούς  ανάπλασης και κυτταρικής αναγέννησης! Φυσικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε έγκαυμα, αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στις ουλές!

Ο συνδυασμός των ανωτερων θεραπειών είναι συνήθως απαραίτητος και τα αποτελέσματα πάρα πολύ καλά, για κάθε είδος ουλής , ακόμα και για παλαιές!

Εδώ πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα της έγκαιρης παρέμβασης. Είναι απαραίτητο οι πρώτες παρεμβάσεις να γίνουν αμέσως! Εξάλλου πλεόν γνωρίζουμε οτι η  χρήση της φωτοθεραπείας Dermalux σε φρέσκα εγκαύματα είναι καίριας σημασίας , αφού εξασφαλίζει άμεση και σχεδόν θαυματουργή επούλωση και κερδίζει έδαφος παγκοσμίως σε μεγάλες κλινικές εγκαυμάτων.

Ουλές Εγκαύματα