Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες οφείλονται στην παθολογική διάταση των επιφανειακών αγγείων του δέρματος. Τα αγγεία αυτά δεν λειτουργούν πλέον φυσιολογικά και ανάλογα με την παλαιότητα και το εύρος τους αποκτούν κόκκινο μωβ ή μπλε χρώμα .
Στα αρχικά στάδια εμφάνισής τους είναι συνήθως λίγες και διάσπαρτές . Σταδιακά όμως εξαπλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης, αφού επεκτείνονται σαν ρυάκια . Και εκτός από την επιφανειακή τους διασπορά , με την πάροδο του χρόνου μπορεί δημιουργήσουν και ένα πιο οργανωμένο ‘’κάθετο’’ δίκτυο, τις λεγόμενες φλεβικές λίμνες . Οπότε, είναι βασικό στις ευρυαγγείες την θεραπεία να την ξεκινήσουμε νωρίς

Που οφείλονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες κατά κύριο λόγο είναι κληρονομικής προδιάθεσης.
Το γυναικείο φύλλο όμως είναι πιο ευαίσθητο στην εμφάνιση τους
Επιδεινώνονται μετά από εγκυμοσύνη , θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης και ορμονικές διαταραχές
Χειροτερεύουν με την παρατεταμένη ορθοστασία ή την καθιστική ζωή , την έλλειψη εκγύμνασης, τις κακώσεις της περιοχής ,την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αλλά και γενικά με την αγάπη μας για θερμότητα ( πχ πολύ ζεστό νερό στο δέρμα) . Επίσης εξαπλώνονται πιο εύκολα αν συνηθίζουμε να φοράμε στενά ρούχα αλλά και από τα δυνατά μασάζ!
Ειδική αναφορά φυσικά πρέπει να γίνει στο αυξημένο βάρος του σώματος μας , που επιβαρύνει ιδιαίτερα το φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων .

Ποια η διαφορά ευρυαγγείας και κιρσών;

Οι ευρυαγγείες είναι μικρότερης διαμέτρου, πιο επιφανειακές και σαφώς επίπεδες. Επίσης συνήθως δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να έχουν ένα ελαφρύ αίσθημα βάρους , σύσφιξης ή κνησμού! Γενικά , αν δεν συνυπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, οι ευρυαγγείες είναι καλά ανεκτές και κυρίως αισθητικό πρόβλημα .
Αντίθετα οι κιρσοί αν και εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βάθος , επειδή έχουν και μεγαλύτερο μέγεθος, είναι ψηλαφητοί και δημιουργούν έντονες ενοχλήσεις όπως πόνο, φαγούρα, πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, καθώς και ένα έντονο αίσθημα βάρους .

Ευρυαγγείες στα πόδια

Τα πόδια είναι φυσικά το πιο συχνό σημείο ανάπτυξης ευρυαγγειών ! Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο και όσο πιο κοντά στον αστράγαλο , τόσο πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση του. Αποτελούν ένδειξη αλλά όχι απόδειξη , φλεβικής ανεπάρκειας . Λόγω της στασιμότητας του αίματος που υπάρχει μέσα στο δίκτυο , απλώνονται σαν το νερό που τρώει το χώμα και δημιουργεί νέα αυλάκια για να περάσει.

ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο

Εμφανίζονται στα μάγουλα, το πηγούνι , γύρω από τη μύτη και περιοφθαλμικά. Δεν οφείλονται σε φλεβική ανεπάρκεια αλλά μάλλον σε κληρονομικότητα σε συνδυασμό με καταστροφή του κολλαγόνου από έκθεση στον ήλιο ή το πολύ ζεστό νερό. Επηρεάζονται από τη λήψη αλκοόλ αλλά και από τεχνικές τριβής και κακοποίησης του δέρματος, όπως η αποτρίχωση με κερί .
Φυσικά μπορεί επίσης να οφείλεται σε ροδόχρου νόσο ή κάποια νοσήματα κολλαγόνου, ΣΕΛ, ορμονικές διαταραχές ή και ορμονοθεραπεία.
Η αντιμετώπιση γίνεται με διάγνωση της υποκείμενης αιτίας και χρήση laser Nd:Yag

ευρυαγγείες προσώπου

Πως αντιμετωπίζουμε τις ευρυαγγείες;

Το Nd:YAG Laser της Lutronic είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Σε μελέτες που έχουν γίνει εμφανίζει μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις ενέσιμες θεραπείες, ενώ έχει και καλύτερο προφίλ ασφαλείας. Επίσης, μετά τη χρήση του δεν απαιτείται να φορέσετε ελαστικό καλσόν, όπως συμβαίνει μετά από άλλες θεραπείες.

Το Nd:YAG laser είναι ιδανικό για τις ευρυαγγείες, αφού αναγνωρίζει το χρώμα το αγγείου και προκαλεί θερμική καταστροφή καθ’ όλο το μήκος του, φυσικά με μόνιμα αποτελέσματα. Ενώ δεν είναι μια τελείως ανώδυνη θεραπεία , είναι καλά ανεκτή με απλή εφαρμογή πάγου στην περιοχή . Μετά την θεραπεία υπάρχει τοπική ερυθρότητα και ίσως και ήπια φαγούρα για μερικές ώρες. Συνιστάται αποφυγή θερμότητας για λίγες ημέρες και φυσικά αποφυγή ορθοστασίας και έντονης εκγύμνασης.

Δες εδώ το βίντεο

Πόσες συνεδρίες χρειάζεται; Πόσο κοστίζει το laser για ευρυαγγείες;

Αυτό φυσικά εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος , την ποικιλία της διαμέτρου των αγγείων , την οργάνωση του δικτύου και την παλαιότητα της κατάστασης. Γενικά , το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά η εκτίμηση του πρέπει να γίνει στο ιατρείο

Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα της θεραπείας;

Οι ευρυαγγείες που θα χτυπηθούν με το laser μας, σταδιακά θα απορριφθούν από τον οργανισμό σας και δεν θα ξαναεμφανιστούν. Αλλά στη θέση τους, εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα και εξακολουθούν να υφίστανται οι παράγοντες που τις δημιουργούν , στατιστικά θα εμφανιστούν άλλες σε διαφορετικά σημεία . Καλό είναι να κάνετε κάποιες εκκαθαριστικές επαναλήψεις ανά 2 με 3 χρόνια , προκειμένου να μη γίνει οργανωμένο και πολύπλοκο το δίκτυο!
Μπορούμε να τα συναντήσουμε σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στα πόδια. Όσο πιο κοντά στον αστράγαλο , τόσο πιο δύσκολη η αντιμετώπιση τους. Η κληρονομικότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο, αλλά η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιβαρύνουν την κατάσταση.