Ροδόχρους

Τι είναι η Ροδόχρους

Αν το δέρμα σας κοκκινίζει εύκολα ή έχει μια μόνιμη κόκκινη χροιά και διατεταμένα αγγεία, τότε πολύ πιθανό να πάσχετε από ροδόχρου νόσο. Όταν η ροδόχρους συνοδεύεται από ακμή, τότε μιλάμε για ροδόχρου ακμή.

Η νόσος συνήθως περιορίζεται στο πρόσωπο, με εξάπλωση στα μάγουλα, τη μύτη, γύρω από το πηγούνι αλλά και στο μέτωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις επεκτείνεται και στο τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες την βλέπουμε και στο στέρνο!

Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση, με ελάχιστα κατανοητή παθογένεση, η οποία δείχνει να προσβάλει όλο και περισσότερα άτομα. Ξεκινάει με εξάψεις, αιφνίδια έναρξη ερυθρότητας, που εμφανίζονται μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα και συνοδεύονται από αίσθημα καύσου. Σταδιακά εμφανίζονται ερυθρές βλάβες και αγγειακές μεταβολές όπως τηλαγγειεκτασίες – ευρυαγγείες και το γνωστό ερύθημα. Η νόσος  επιδεινώνεται με τα χρόνια και σιγά σιγά αναπτύσσεται λεμφοίδημα στην επιδερμίδα με πάχυνση, διατεταμένους πόρους και σκλήρυνση.

Ροδόχρους , διατροφή και τι πρέπει να προσέχω

Η αποφυγή ορισμένων τροφών, της εναλλαγής θερμοκρασίας, του ζεστού νερού και του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει και να καθυστερήσει την πορεία της νόσου. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι σαν να ρίχνετε λάδι στη φωτιά και θα πρέπει να την αποφεύγετε, ενώ η χρήση αντηλιακού συστηματικά χειμώνα καλοκαίρι είναι απολύτως απαραίτητα ακόμα και σε ηλιόλουστα δωμάτια εντός σπιτιού! Πολλοί προτιμούν τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα , λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του οξειδίου του ψευδαργύρου που περιέχουν.

Θεραπείες για ροδόχρου

Η Ροδόχρους νόσος πλέον αντιμετωπίζεται, περιορίζεται ορατά  και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα από τον πρώτο κιόλας μήνα!

Επειδή όμως είναι μια αρκετά σύνθετη νόσος , χρειάζεται  συνδυασμό θεραπειών . Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να προτείνουμε κάποιον συνδυασμό από Nd:YAG laser , Dermalux φωτοθεραπείας  συνοδεία από ειδική ρουτίνα περιποίησης στο σπίτι  και φαρμακευτικών κρεμών.

 

Η ροδόχρους είναι χρόνια νόσος και μέχρι στιγμής μπορούμε μόνο να την περιορίσουμε ορατά και όχι να την θεραπεύσουμε. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε οτι είναι μία νόσος που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί στα αρχικά της στάδια, παρά όταν εγκατασταθεί για τα καλά.