Ακμή προσώπου θα εμφανίσουν 8 στους 10 εφήβους και όλο και περισσότεροι ενήλικες . Η πάθηση είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς εμπλέκονται πολλοί παράγοντες στην δημιουργία της και η ίδια συχνά οδηγεί σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, κατάθλιψη, αντικοινωνική συμπεριφορά.
Η ακμή, στις μέρες μας, συναντάται και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμα και μετά τα 40. Το στρες, η κακή διατροφή, σαφέστατα η κληρονομικότητα, κάποιες νόσοι και φάρμακα και κάποιες προσωπικές συνήθειες φαίνεται να την επηρεάζουν.
Εφηβική ακμή
Κάποια δεδομένα που πρέπει να επισημάνουμε στην εφηβική ακμή:
Αν οι γονείς είχαν ακμή , στατιστικά θα εμφανίσει και το παιδί.
Όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος θα διεγερθούν και θα παράγουν περισσότερο σμήγμα.
Αν ο ρυθμός απόπτωσης των κυττάρων μας είναι αργός, τότε νεκρά κύτταρα θα συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος και θα μπλοκάρουν τους πόρους μας.
Όταν υπάρχει πολύ σμήγμα, οι πόροι ή οι θύλακες των τριχών φράσσονται με τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτός ο συνδυασμός βοηθάει στην υπερανάπτυξη βακτηρίων
Αν οι φραγμένοι πόροι μολυνθούν , η ακμή είναι επώδυνη και το δέρμα κόκκινο γιατί φλεγμαίνει. Αυτό δείχνει και μεγαλύτερο κίνδυνο για ουλές ακμής, ειδικά αν εξελιχθεί σε κυστική ακμή.
Αν οι φραγμένοι πόροι απλά εγκλωβίζουν το σμήγμα, επειδή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν πέφτουν από αυτό αλλά απλά κολλάνε πάνω του και φράσουν την έξοδο του πόρου, τότε έχουμε τους γνωστούς φαγέσωρες. Δηλαδή τα ανώδυνα σπυράκια με άσπρο ή μαύρο κεφάλι που αν τα πιέσεις βγάζουν σμήγμα.
Ακμή ενηλίκων
Όλο και πιο συχνή στις μέρες μας
Μπορεί να είναι συνέχεια μιας εφηβικής ακμής που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, να εμφανίστηκε ξαφνικά στην εγκυμοσύνη, μετά από έντονο στρες , θεραπείες με φάρμακα ή ορμόνες. Μπορεί επίσης απλά να σας ενοχλεί τις ημέρες της περιόδου σας και να υποχωρεί μετά.
Κάποια προϊόντα , όπως κρέμες προσώπου , styling μαλλιών και μακιγιάζ, φαίνεται πως περιέχουν ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα και επιδεινώνουν την φλεγμονή και το φράξιμο των πόρων.
Γενετικοί παράγοντες, η ρύπανση, το κάπνισμα και το άγχος έχουν επίσης προταθεί ως αίτια ή παράγοντες που συνεισφέρουν στην ακμή.
Ακμή και καθαρισμός προσώπου
Η εμφάνιση ακμής σπάνια δεν είναι αποτέλεσμα ”βρώμικου” προσώπου. Αντίθετα η επιδείνωση της είναι συχνά αποτέλεσμα υπερβολικής προσπάθειας να το καθαρίσουμε, που οδηγεί σε ένα ξηρό , ερεθισμένο και αδύναμο δέρμα. Το ίδιο βέβαια κάνει και η τριβή με μηχανικά ή η απολέπιση με χημικά peeling, καθώς επίσης και ο καθαρισμός με λοσιόν που περιέχουν αλκοόλ ή η δήθεν απολύμανση με αντισηπτικά ! Όλα αυτά καταστρέφουν το δέρμα, το αφοπλίζουν από τους μηχανισμούς άμυνας του και επιδεινώνουν την ακμή!!!
Είναι απαραίτητο να λάβετε οδηγίες περιποίησης απο έναν γιατρό και να μάθετε να σέβεστε την υγεία του δέρματος σας. Η ακμή δεν φεύγει σε λίγες μέρες και ένα ισορροπημένο και υγιές δέρμα είναι η βάση για κάθε θεραπεία.
Ακμή και διατροφή
Ο ρόλος της διατροφής στην ακμή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι δεν επηρεάζει την πορεία της ακμής και άλλες ότι συνεισφέρει στην επιδείνωση.
Η προσωπική μας άποψη είναι ότι , κάποια άτομα φαίνεται να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν κάποιες τροφές και αυτό οδηγεί σε περαιτέρω φλεγμονή του δέρματος και του οργανισμού γενικά. Δε συμβαίνει σε όλους αλλά ένα μικρό ποσοστό φαίνεται να το έχει. Ίσως γι’ αυτό και οι μελέτες να μην είναι κατατοπιστικές.
Καλό είναι λοιπόν να παρατηρείτε μόνοι σας αν σας επηρεάζουν κάποιες τροφές, είτε είναι τα άλευρα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά χωρίς ζύμωση, η ζάχαρη, το αλάτι, η σοκολάτα κ.α. μέχρι η επιστήμη να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ή έναν τρόπο να εντοπίζει τα ερεθίσματα αυτά.
Γενικά η υγιεινή διατροφή , με πολλά λαχανικά και τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χτίζει ένα δυνατό σώμα και βοηθάει τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα, οπότε προσπαθήστε να μην κάνετε υπερβολές στην κατανάλωση junk food!
Ακμή στην εγκυμοσύνη
Συμβαίνει συχνά κατά το 1ο και 2ο τρίμηνο λόγω αύξησης των ανδρογόνων , συνήθως είναι ήπια και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Παρόλα αυτά , αν σας ανησυχεί ή είναι πιο βαριάς μορφής , έχουμε επιλογές τοπικής θεραπείας ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ακμή και αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και , κατά συνέπεια, την παραγωγή του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.
Ιδιαίτερα αν πάσχετε από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών, μόνο η ορμονική θεραπεία μπορεί να φέρει μία ισορροπία στο δέρμα.
Ο γιατρός σας θα αποφασίσει , μετά από λήψη ιστορικού και κλινικής /εργαστηριακής εξέτασης, αν χρειάζεστε τέτοια αγωγή και ποιο σκεύασμα είναι το κατάλληλο!
Ακμή στην πλάτη και στους γλουτούς
Η ακμή στο σώμα ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με αυτήν του προσώπου : ορμόνες , σμήγμα, κακή απόπτωση των κυττάρων, ανάπτυξη βακτηρίων και φλεγμονή.
Τι αλλάζει;
Το δέρμα είναι πιο τραχύ και έτσι συσσωρεύονται περισσότερα νεκρά κύτταρα στους πόρους.
Οι τρίχες είναι πυκνότερες και συνήθως παχύτερες , οπότε μπορούν να εγκλωβιστούν και να επιμολυνθούν ευκολότερα , ειδικά όταν η περιοχή ιδρώνει πολύ και φοράμε ρούχα που τρίβονται πάνω στο δέρμα.
Η αύξηση του βάρους μας θα την επιδεινώσει γιατί θα αυξηθεί και η εφίδρωση μας και η τριβή με τα ρούχα μας και η φλεγμονή του σώματος μας.
Ακμή και μακιγιάζ
Το μακιγιάζ δεν προκαλεί απαραίτητα ακμή, αλλά μπορεί να την επηρεάσει. Εάν υποφέρετε από ακμή, δεν χρειάζεται απαραίτητα να σταματήσετε να φοράτε μακιγιάζ. Αλλά είναι απαραίτητο να είσαστε σε εγρήγορση προκειμένου να καταλάβετε εγκαίρως αν ένα προϊόν σας προκαλεί εξάρσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι το foundation σας προκαλεί πρόβλημα, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να μεταβείτε σε άλλη μάρκα ή να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο μακιγιάζ. Μην ξεχνάτε άλλα προϊόντα που μπορεί να ακουμπούν το πρόσωπό σας, όπως τα σαμπουάν, οι λακ μαλλιών ή τα τζελ μαλλιών μπορεί να είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση ακμής στο μέτωπο και τους κροτάφους σας. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα και με μέτρο στην ποσότητα. Επίσης είναι βασικό να καθαρίζουμε επαρκώς το πρόσωπο μας από κάθε ίχνος μακιγιάζ κάθε βράδυ και , εφόσον μας το σύστησε ο γιατρός μας, πολλές φορές να κάνουμε διπλό καθαρισμό , πρώτα με ένα λάδι και μετά με ένα αφρίζον προϊόν!
Θεραπεία ακμής
Η αντιμετώπιση της ακμής θέλει λήψη εκτεταμένου ιστορικού, κατανόηση των παραγόντων που εμπλέκονται και πολύμηνη θεραπεία.
Θέλει σταθερή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και συστηματική αποφυγή όλων όσων το ερεθίζουν .
Το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαφανιστεί σε έναν μήνα, αφού πρέπει να διορθωθούν τα αίτια που την προκαλούν και να επέλθει ισορροπία στην χλωρίδα του δέρματος και στην παραγωγή του σμήγματος. Εξάλλου αν δεν προσέχουμε, θα επιστρέψει με ευκολία. Πρέπει να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το δέρμα μας και να σταματήσουμε την επίθεση μας σε αυτό.
Ανάλογα με τη διάγνωση στο ιατρείο χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο εύρος θεραπειών, με το VIVACE RF microneedling να είναι πλέον στην πρώτη γραμμή, αφού μπορεί να κατευνάσει την ακμή αλλά και τις ουλές που έχει δημιουργήσει! Σαν θεραπείες εκλογής είναι επίσης τα peelings και το PLEXR, ιδιαίτερα για άτομα που θέλουν και μπορούν να αποφύγουν την φαρμακευτική θεραπεία με ρετινοειδή ή και αντιβιώσεις.
Κατανοούμε απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για ένα άτομο που υπέφερε χρόνια από ακμή και μάλιστα βαριάς μορφής, να φέρει στο δέρμα του τα εναπομείναντα σημάδια της.
Ουλές ακμής
Οι ουλές προκαλούνται όταν η φλεγμονή που προκαλεί η ακμή επεκτείνεται σε βαθύτερες στιβάδες του δέρματος με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής τραυματισμός του χορίου. Η ήπια ακμή δεν θα οδηγήσει σε ουλές, αλλά αν η ακμή σας χειροτερεύει, δεν πρέπει να την αφήσετε να οδηγήσει σε επιπλοκές τέτοιου τύπου.
Η αντιμετώπιση των ουλών αυτών έχει πάρει νέα τροπή με τις καινούργιες θεραπείες. Όχι μόνο εξαλείφονται, αλλά εξασφαλίζουν στον ενδιαφερόμενο ένα νέο και αξιοζήλευτο δέρμα, λείο και φωτεινό. Προκειμένου όμως να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να στοχεύσουμε όλες τις συνιστώσες που διαμορφώνουν την εικόνα. Η κατανομή του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι άναρχη στις ουλές και λόγω της πυκνότητας τους, ιδίως του κολλαγόνου, η αιμάτωση είναι ελλιπής.
Θεραπεία για ουλές ακμής
Χρειάζεται λοιπόν ένας συνδυασμός θεραπειών για να διορθώσουμε την κάκωση και να αποκτήσουμε και πάλι ομοιόμορφη, λεία και υγιή επιδερμίδα.
Στο ιατρείο συνιστούμε έναρξη της θεραπείας με Vivace rf microneedling ή απλό microneedling για να αντιμετωπισθεί η άναρχη κατανομή του κολλαγόνου και να ξεκινήσει η δημιουργία νέου!
Όταν φτάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό ελάττωσης των ουλών μπορούμε να προσθέσουμε διασταυρούμενο υαλουρονικό , τα νέα skin boosters ή ειδικά κοκτέιλ μεσοθεραπείας.
Συχνά , για να συρρικνωθούν οι ουλές και να εξυγιανθεί η επιδερμίδα με την επαναιμάτωσή της, προτείνουμε μερικές συνεδρίες Carboxytherapy. Η θεραπεία διαρκεί αρκετούς μήνες, ανάλογα με την περίπτωση, μιας και οι ουλές είναι πάντα ανθεκτικό πρόβλημα . Η βελτίωση της εικόνας ξεκινάει ένα μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας, συνεχίζει για ένα εξάμηνο και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.
Συχνές ερωτήσεις
Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό για την ακμή μου;
Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα. Αν συνυπάρχουν και ορμονικές διαταραχές , κληρονομικότητα και εφηβεία τότε χθες!
Επιρεάζει η διατροφή την ακμή;
Δεν είναι ακόμα 100% σίγουρο το πως επιδρά η διατροφή στην ακμή.
Πόσο σημαντικος είναι ο καθημερινός καθαρισμός προσπώπου;
Ο υπερβολικός καθαρισμός ή η χρήση λανθασμένων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ανάποδα αποτελέσματα
Οι ενήλικες έχουν ακμή;
Ναι! Μπορεί να είναι μια παλιά ακμή που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά ή τρίτοι παράγοντες όπως κάπνισμα, άγχος, στρες, χημικά προϊόντα κλπ